top of page
plakia.png
meter.png

PLAKİA ANTİK KENTİ

Karacabey Kurşunlu Köyü

PLAKİA

Plakia kenti’nin yer tescili “The Barrington Atlas of the Greek and Roman World (Yunan ve Roma Dünyası'nın Barrington Atlası), Vol II,  Edit: Richard JA Talbert, Princeton University Press, 2000, sayfa 791” de Bursa Karacabey Kurşunlu olarak yapılmıştır.

Yanı sıra Yunan ve Roma Atlasında yeri ve referansları gösterilmektedir. (1)

Plakia, Mysia ülkesinin kuzey kentidir. MÖ. 350 yıllarında kurulduğu düşünülmektedir. (2) 

Herodot’a göre Truva Savaşından önce (M.Ö. 13 yy) Plakia Pelasgiler’in yaşadığı bir yerdir. (3) 

Homeros kentten “Ormanlık Plakus” diye bahseder.   

Antik dönemden itibaren Plakia'da Tapınak kurulmuş, uzun bir dönem bölge sağlık ve dini bir merkez olarak kullanılmıştır

Kent adına para bastırılmıştır.

Plakia Tapınağının yerine Roma döneminde Marmara bölgesinin en büyük kadın Manastırının kurulmuştur.

Bu Megas Agros Manastırı’dır.(4)

Yakınında ise Polichnion Manastırı bulunur.

Kaynaklar:

1-https://topostext.org/place/404283UPla

2-http://asiaminorcoins.com/mysia.html

3-http://www.ancientcoingallery.net/categories?Mint=Plakia;  aynı zamanda “Les Pélasges: précurseurs de la civilisation greco-romaine, Yazar: Mathieu Aref, 2016” adlı eserin 87. sayfasında geçer.

4-Hasluck 1910: 53; Mango–Ševčenko 1973:262 https://tr.scribd.com/document/350948818/Some-Churches-and-Monasteries-on-the-Southern-Shore-of-the-Sea-of-Marmara http://hakanidea.blogcu.com/megas-agros-polykhnion-manastiri/6736151 sitesinde şu bilgiler verilmektedir: “Agros, Kurşunlu'nun batısında olduğu bilinen bir manastırdır. Medikion'un batısında ve Hagios Khristophoros Manastırı'nın kuzeydoğusunda, deniz kenarında yer alır. Polykhnion Manastırı'nın ise Agros'a yakın ve deniz kenarında olduğu bilinmektedir [Mango-Sevcenko 1973:235-277]. Yapı eğer Megas Agros ise, rahip Theophanes tarafından 787 yılından çok kısa bir süre önce kurulmuştur. Theophanes, 819 yılında kilisenin yanındaki bir anıta gömülmüştür. 1305 civarında İstanbul'lu Athanasios'un yazdığı bir mektuptan, manastırda bulunan imparator portresinin, İsa'nın gerçek boyuttaki bir tasviriyle değiştirildiği anlaşılmaktadır. Bu imparatorun VIII. Mikhael olduğu sanılmaktadır. [Mango-Sevcenko 1973:235-277]”

harita 2.jpg
harita.jpg
SNGCop_245cf.jpg
1.jpg
KURŞUNLU RESİM2.jpg
KURŞUNLU RESİM3.jpg
KURŞUNLU RESİM4.jpg
KURŞUNLU RESİM5.jpg

PLAKİA HAKKINDA

14695405_10154208105433393_5891904790151

PLAKİA-Kurşunlu Köyü/ Karacabey

Antik kaynaklara göre bölgenin yerleşimi milattan önce 13. yüzyıllara dayanır. Pegasgilerin yaşadıkları bölgelerden bir olarak anılır. Daha sonra bölgeye MÖ. 350 yıllarında İyonlar yerleşir. Burada Meter Placiane adına büyük bir tapınak kurulur. Tapınak, şifa kaynağı olarak görülen  suları nedeniyle dini merkez olması yanında sağlık merkezi olarak da görülür. Bu nenenle bölge büyük bir öneme kavuşur; adına para bastırılır ve antik şairlerce anılır.

Roma döneminde önemi azalmakla beraber erken Bizans dönemiyle beraber yeniden eski parlak günlerini yaşamaya başlar. Megas Agros Manastırı eski Plakia Tapınağının üzerine kurulur. Alanı yaklaşık beş dönümdür. Aziz Theofanes inziva hayatına burada çekilmiş ve kendi adına kilise kurmuştur. Bölgede pek çok irili ufaklı şapel, kilise bulunmakla beraber bunların en önemlisi Megas Agros’a altı mil uzaklıktaki Polichnion veya Polychronia Tapınağıdır.

Bir rivayete göre ise, deri hastalığına yakalanan Konstantinopolis İmparatorunun kızının Kurşunlu deresine girdikten sonra şifa bulduğu ve Manastırın buna istinaden yapıldığıdır. Köyle ilgili olarak; Malkara mahallesinde yaşayan ve gemileri soyduğu düşünülen Manol isminde bir korsan; Kirman ismiyle nam salmış bir eşkıyadan bahsedilmektedir.

 

Osmanlı döneminde bölge önemini yitirir ancak Rum asıllı halk burada yaşamaya devam eder. Halkın zeytincilik, bağ ve bahçe işlerinin yanında şarap üretimiyle geçimini sağladığı bilinmektedir. Ayrıca dağlarda onlardan kalan odun kömürü ocaklarına rastlanmıştır. Plakia bölgesinde yaşayan halk, 1923-1930 yılları arasındaki mübadeleyle buradan gönderilmiş, bu yıllar arasında köy tamamen boş kalmıştır. 1933 yılında köye Yunanistan'ın Drama şehri yöresinden 18 aile gelmiştir. Bu aileler burada iskan edilmişlerdir.

Kurşunlu’ya gelen aileler çiftçilikle uğraştıkları için orman isçiliği ve balıkçılık yapılmamıştır. Köye gelenlerden iki aile burada kalırken diğerleri çiftçiliğe daha müsait olan Karacabey’in ova köylerine gitmişlerdir. Mahallede kalan iki aileden birisinin oğlu olan Hüseyin Poyraz o dönemde boşalan köye yeni aileler getirme çabasına girişmiş ve köy muhtarı olup köyün gelişmesi için yoğun bir çaba sarfetmiştir. Daha önce buraları tanıyan Rizeli Mehmet Köseoğlu ve Giresunlu Hüseyin Civelek’i bulan köy muhtarı onların aileleriyle beraber bu iki ailenin 1949 yılında Kurşunlu’ya gelerek köye yerleşmelerini sağlamıştır. Daha sonra aileler Rize ve Giresun’daki akrabalarını da köye getirmişlerdir. Yine bu dönemde Batum'dan göç eden Mehmet Yılmaz (Fileke Kuru Mehmet), Kazanbaş ailesi ve Rize Çayeli'nden Okumuş aileleri kalabalık bir nüfus olarak köyün ilk yerleşimcileri olmuştur.

Köyün ekonomisi ormancılığabalıkçılığa ve tarıma dayanır.

Mahallenin en büyük zenginlik kaynağı deniz ve ormandır. Köy halkının tamamı deniz ve orman ürünlerinden doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaktadır. Osmanlı Devleti zamanında Karadağ’da Fransızlar’ın maden çıkardığı bilinmektedir. Bugün ise işletilen maden ocağı yoktur. 1990 yılında MTA çevrede araştırma yapmış ve Kuvars madeni olduğunu tespit etmiştir. Köylü, bahçelerde mandalina, elma, armut, incir, nar, erik, kiraz, vişne ve zeytin yetiştirmekte olup asıl gelirini deniz ürünlerinden elde etmektedir. Yerli balık türleri olan mezgit, tekir, dil, lipsöz, kırlangıç, istavrit balıklarının haricinde göç veya mevsim balığı olan karides, kefal, karagöz, levrek, mirmir, lüfer, hamsi, palamut balıkları tutulmaktadır.

Köy Türkiye'nin kuzey batısında Marmara Denizinin güney sahilinde, Bandırma Körfezinin 26 km. doğusundadır. Köyün kuzeydoğusunda 13 deniz mili mesafesinde İmralı adası yer almaktadır. Köy doğuda, Karacabey'e bağlı Bayramdere, Yeniköy, Güney Sahmelek, batıda Bandirma ilçesinin Yenice köyleri ile komsudur. Köyün Karacabey ilçesine uzaklığı 40, Bursa’ya 105 km'dir

11846639_10153217042448393_6231159435474
liman.png

YERLER

ANTİK LİMAN
Antik Liman
KURŞUNLU RESİM3.jpg
KURŞUNLU RESİM4.jpg
dimitro.jpg
bottom of page