top of page
  • Yazarın fotoğrafıFileke

PLAKİA

Plakia kenti’nin yer tescili “The Barrington Atlas of the Greek and Roman World (Yunan ve Roma Dünyası'nın Barrington Atlası), Vol II, Edit: Richard JA Talbert, Princeton University Press, 2000, sayfa 791” de Bursa Karacabey Kurşunlu olarak yapılmıştır. Yanı sıra Yunan ve Roma Atlasında yeri ve referansları gösterilmektedir. (1)


Digital Atlas of the Roman Empire

Plakia, Mysia ülkesinin kuzey kentidir. İonlarca MÖ. 350 yıllarında kurulduğu düşünülmektedir.(2) Herodot’a göre Truva Savaşından önce (MÖ.13 yy) Plakia Pelasgiler’in yaşadığı bir yerdir.(3) Homeros kentten “Ormanlık Plakus” diye bahseder. Antik şairlerce pek çok kez bahsedilen bir yerdir.

Antik dönemde Meter Placiane adına Plakia Tapınağı kurulmuştur. Kent uzun süre önemli bir sağlık ve dini merkez olarak kalmış, adına para bastırılmıştır.

Sağa dönmüş Kibele-Avını yiyen aslan

Plakia Tapınağının yerine Roma döneminde Marmara bölgesinin en büyük kadın Manastırının kurulmuştur. Bu Megas Agros Manastırı’dır. (4) Yakınında ise Aziz Günah Çıkartıcı Theofanis'in inzivaya çekildiği kendi adını taşıyan kilisesi kurulmuştur. Vakanüvis ve keşiş olmuş bir Bizans asilzadesi olan Aziz Theofanis, Katolik Kilisesi ve Ortodoks Kilisesi tarafından 12 Mart yortusu olarak kabul edilir.


Plakia Bölgesi


Megas Agros Manastırının Planı
  1. https://topostext.org/placeTheofanis/404283UPla

  2. http://asiaminorcoins.com/mysia.html

  3. http://www.ancientcoingallery.net/categories?Mint=Plakia; aynı zamanda “Les Pélasges: précurseurs de la civilisation greco-romaine, Yazar: Mathieu Aref, 2016” adlı eserin 87. Sayfasında geçer.

  4. Hasluck 1910: 53; Mango–Ševčenko 1973:262

  5. https://tr.scribd.com/document/350948818/Some-Churches-and-Monasteries-on-the-Southern-Shore-of-the-Sea-of-Marmara http://hakanidea.blogcu.com/megas-agros-polykhnion-manastiri/6736151 sitesinde şu bilgiler verilmektedir: “Agros, Kurşunlu'nun batısında olduğu bilinen bir manastırdır. Medikion'un batısında ve Hagios Khristophoros Manastırı'nın kuzeydoğusunda, deniz kenarında yer alır. Polykhnion Manastırı'nın ise Agros'a yakın ve deniz kenarında olduğu bilinmektedir [Mango-Sevcenko 1973:235-277]. Yapı eğer Megas Agros ise, rahip Theofanes tarafından 787 yılından çok kısa bir süre önce kurulmuştur. Theofanes, 819 yılında kilisenin yanındaki bir anıta gömülmüştür. 1305 civarında İstanbul'lu Athanasios'un yazdığı bir mektuptan, manastırda bulunan imparator portresinin, İsa'nın gerçek boyuttaki bir tasviriyle değiştirildiği anlaşılmaktadır. Bu imparatorun VIII. Mikhael olduğu sanılmaktadır. [Mango-Sevcenko 1973:235-277]”

43 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page